Thumbnail Image 1



Toetsingsdagen voor de opleiding 2023 / 2024


Vrijdag 24 november 2023
Vrijdag 22 maart 2024
Vrijdag 21 juni 2024



Examendagen voor de opleiding 2023 / 2024


Zaterdag 25 mei 2024
Vrijdag 14 juni 2024
Zaterdag 15 juni 2024





Opleiding "Basis Mode Maken"

Deze opleiding is bestemd voor mensen die eigenlijk wel een opleiding willen volgen op "naaigebied", maar niet willen leren patroontekenen. Dus voor diegenen die de naaivaardigheid beter onder de knie willen krijgen.

De opleiding bestaat uit 3 certificaten. Elk certificaat omvat een aantal technieken en kledingstukken. Deze stukken worden allemaal becijferd en bij voldoendes beloond met een certificaat. Na het behalen van alle drie certificaten, krijg je een oorkonde uitgereikt.


Neem nu contact op



Costumière

In deze opleiding leer je kleding voor vrouwen en kinderen tekenen, modelleren en naaien. Dat leer je door middel van de volgende vakken:

patroontekenen
modelleren/ontwerpen
naaitechnieken
textielwarenkennis


Het leerplan is opgesplitst in 4 modules. In elke module komen de volgende vakken aan de orde: naaitechnieken, patroontekenen/modelleren en praktijk. Alleen het vak pasvormtechniek komt in het laatste certificaat aan de orde. Als je alle onderdelen met een voldoende hebt afgesloten, krijg je een certificaat.

De modules hebben een vaste opbouw. Voor het vak patroontekenen staan de basispatronen op standaardmaten op het programma. Daarna wordt er een opdracht getekend op de gemeten maten van een klant.

Module 1
Voor de eerste module worden de basis naaitechnieken aangeleerd. Voor het vak patroontekenen komen de rok met daarop verschillende modellen aan de orde. Ter afsluiting voor het vak naaivaardigheid naai je een rok met toepassing van de aangeleerde technieken.

Module 2
De tweede module omvat technieken voor kinderkleding en pantalons. Ook worden voor deze onderwerpen patronen getekend met daarop modellen volgens opdracht. Ter afsluiting staat het naaien van een kinderjas/jack en een pantalon, met toepassing van de aangeleerde technieken, op het programma.

Module 3
De derde module behandelt technieken voor blouses en japonnen. Ook hier leer je voor het vak patroontekenen het aanbrengen van eenvoudige modellen op de basispatronen. Ter afsluiting is het naaien van een blouse en een japon met daarin de verwerking van de aangeleerde technieken, verplicht.

Module 4
De laatste module geeft inzicht in de pasvormtechniek voor rokken op een klant. Hierbij komt het volgende aan de orde:
maatnemen, tekenen van een pasklaar patroon, het in-de-pas naaien en afpassen hiervan op de klant. Dit alles gericht op een goede balans en pasvorm van de rok.
Hierbij wordt ter afronding een toets afgenomen in de eerste pas. Bij een voldoende wordt ook hiervoor een certificaat verstrekt.





Voor het vak textielwarenkennis leer je in theorie en praktijk verschillende soorten stoffen te analyseren met toepassing van de bewerking, behandeling en het gebruiksdoel. De omgang met klanten is zeker ook een aandachtspunt. De opleiding voorziet verder in het leren omgaan met diverse machines, zoals naaimachine, lockmachine en strijkapparatuur.

Wanneer je in het bezit bent van alle certificaten, kun je examen doen bij het Landelijk Platform Modevakonderwijs om een “branche-erkend” diploma te behalen.


Neem nu contact op



Coupeuse/kleermaker

Voor deze opleiding is het leerplan opgesplitst in 5 modules. De modules bestaan uit hetzelfde vakkenpakket als bij de costumière-opleiding.

Module 1
Deze module behandelt de technieken voor een colbert. Voor het vak patroontekenen worden jacks, pantalons en blouses getekend en voor de praktijk moet een jack met voering voor een klant genaaid worden.

Module 2
In deze module komen nog een aantal belangrijke technieken die men nodig heeft voor het mantelvak aan bod. Evenzo ook het vak patroontekenen. Aansluitend ontwerpt en naait men een mantelpak op maat voor een klant.

Module 3
Deze module bestaat uit weer andere technieken voor het mantelvak, patroontekenen voor mantels en moeilijkere modellen japonnen. De module wordt afgesloten met het maken van een japon op niveau met voering en een aparte mouw voor een klant.

Module 4
Voor het behalen van dit certificaat wordt een toets afgenomen van de behandelde pasvormtechnieken voor alle voorkomende pasvormfouten voor een pantalon en een paslijf voor een “voor de cursist onbekende” klant.

Module 5
Deze module bestaat uit het patroontekenen van alle gemaakte kleding op ¼ schaal en het maken van een wintermantel voor een klant of voor jezelf. Om ervaring op te doen is het nodig dat de cursist tijdens de opleiding al in de praktijk zelfstandig naait voor klanten, met als stagebegeleider haar of zijn docent(e). De opleiding wordt, na het behalen van de 4 certificaten weer afgesloten met een examen bij het Landelijk Platform Modevakonderwijs.

Neem nu contact op



Na het volgen van de opleiding Coupeuse/Kleermaker bestaat de mogelijkheid om je te specialiseren in de Couture.

Na het behalen van dit diploma kun je de opleiding tot Lerares nog volgen.